Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Wie wil er nog aan open source promotie bij de overheid werken?

Het leek zo mooi. In het najaar van 2007 werd Nederland plotsklaps een lichtend voorbeeld op het gebied van open standaarden en open source software. Met het actieplan Nederland Open in Verbinding zou Nederland tussen 2008 en 2010 een land worden waar de overheid in ieder geval met open standaarden zou werken en zoveel mogelijk open source oplossingen zou implementeren. De website van het ministerie van Economische zaken spreekt nog steeds van een "versnelde inzet van open standaarden en open source software". Deze week is de euforie in de open source wereld in Nederland omgeslagen in verbijstering.

Op 30 januari kwam Webwereld met de onthulling dat de overheid in het kader van de operatie GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop) een reeks specificaties voor de nieuwe desktops van de NMa, OPTA, het Agentschap voor duurzaamheid en innovatie SenterNovem en de Ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had opgesteld. Deze specificaties gooien de deur naar open standaarden snoeihard dicht. Een dag later maakte het ministerie van Financiën mede namens staatssecretaris Van Heemskerk (Economische Zaken) duidelijk, dat zij niet van plan is voor 2012 met open standaarden te gaan werken. Voor de snelle rekenaars: dat is dus twee jaar na de datum die de overheid zichzelf een paar maanden geleden zichzelf heeft opgelegd.

Hoe triest is het dan dat op 31 januari op de website van OSOSS bekend werd gemaakt, dat het op te richten programmabureau Nederland Open in Verbinding op zoek is naar medewerkers. Op dezelfde dag dat de overheid het failliet van haar eigen beleidsvoornemens aankondigt. worden wij uitgenodigd te solliciteren voor het open source promotiebureau van de regering. Het valt bijna niet voor te stellen hoe de sollicitatiegesprekken moeten gaan verlopen. De vraag: "Hoe denkt u een bijdrage te kunnen leveren aan het bereiken van de doelstellingen van het beleidsplan?" kan met goed fatsoen toch niet meer worden gesteld.

Het plan Nederland Open in Verbinding is tot dode letter verheven. Welke zichzelf respecterende ondersteuner van open source software en open standaarden wil zich nog beschikbaar stellen voor een baan bij het programmabureau? Dat lijkt nu een kruising te worden tussen een propaganda afdeling en een marionettentheater: heel vermakelijk maar niet serieus te nemen. Misschien is het tijd dat de open source wereld 'cojones' laat zien en in ieder geval de sollicitatieprocedures voor de vacatures links (en rechts) laat liggen.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.