Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Bouwen aan een open source gemeenschap

{mosimage} Jono Bacon, de Ubuntu Community Manager, is begonnen met het boek "The Art of Community". Het boek moet in de zomer 2009 uitkomen en zal handvatten en 'best practices' bevatten voor het opbouwen van sterke en dynamische gemeenschappen. De ontwikkeling van het boek kan worden gevolgd via de website http://www.artofcommunityonline.org/.

Het ontwikkelen en onderhouden van gemeenschappen is één van de fundamentele bouwstenen van open source projecten. Canonical, het bedrijf achter de Ubuntu Linux distributie, slaagt er in wereldwijd actieve gemeenschappen te stimuleren. Deze lokale gemeenschappen, LoCo's genaamd, bieden laagdrempelige ondersteuning aan eindgebruikers en organiseren bijvoorbeeld Ubuntu Release Parties ter promotie van nieuwe vrijgaven. Community Managers als Jono Bacon (Ubuntu) en Adam Williamson (Mandriva) spelen een belangrijke rol in de aansluiting van het bedrijf met de gemeenschappen van voornamelijk eindgebruikers. De tegenvallende prestaties van Mandriva maakten echter dat Adam Williamson zijn contract bij het bedrijf per 31 december zag aflopen.

Jay Lyman (451 CAOS Theory) waarschuwt echter voor dit soort maatregelen. Hoe noodzakelijk bezuinigingen ook zijn, open source bedrijven moeten zich afvragen of het ontslaan van sleutelfiguren tussen henzelf en de gemeenschap op de langere termijn wel verstandig is:

Bedrijven die gaan snijden in kosten en salarissen zijn wellicht geneigd om de open source gemeenschappen meer op zichzelf te laten staan. Natuurlijk zal een gezonde gemeenschap bestaande uit ontwikkelaars, gebruikers en anderen door blijven gaan, maar bedrijven lopen wel het risico om hun eigen banden met die gemeenschap te verzwakken of te verliezen zonder de inzet van de community managers.

Het nieuwe boek van Jono Bacon moet meer worden dan alleen een stappenplan over het bouwen van een gemeenschap. Hij wil aandacht schenken aan de structuur achter een gemeenschap, de onderliggende infrastructuur, de processen in de gemeenschap voor promotie, beheersing, het oplossen van conflicten en het omgaan met groei. Via 'best practices' moet inzichtelijk worden gemaakt hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.