Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Bilbo Blogger met WordPress en Joomla

Gisteren liep ik tegen een -voor mij nieuw- programma aan voor het schrijven van artikelen op een weblog. Dat is normaliter al geen probleem. Mijn websites draaien op hetzij Joomla of WordPress en via de backend is een artikel zo geschreven. Voor Firefox heb ik de Scribefire plugin geïnstalleerd, waarmee verschillende blogs bewerkt kunnen worden. Nu wil ik niet altijd direct online werken. Sommige artikelen hebben de tijd nodig om te rijpen en die schrijf dan het liefst offline.

Een aantal jaar geleden gebruikte ik voor Joomla het programma Blogg-X, maar de ontwikkeling daarvan ligt al een tijdje stil. Voor de Linux desktop was er niet zo heel veel beschikbaar: Gnomeblog, BloGTK en Drivel. Alle programma’s waren nogal spartaans van vormgeving en functionaliteit. Windows Live Writer was lange tijd een van de betere programma’s en het is mij een keer gelukt het via Wine draaiende te krijgen. Sinds gisteren ben ik aan het spelen met een nieuw programma voor de Linux desktop, Bilbo Blogger, en het werkt grandioos.

Bilbo Blogger en WordPress

Bilbo Blogger is geschreven voor de KDE4.x werkomgeving, maar als de pakketafhankelijkheden zijn gerealiseerd werkt het zonder problemen op de GNOME desktop. Voor Kubuntu is een PPA softwarebron beschikbaar, voor andere distributies zijn of binaire pakketten aanwezig of kan gebruik worden gemaakt van de broncode.

Mijn eerste website was razendsnel toegevoegd. Na het opstarten van Bilbo Blogger kun je naar Blog -> Voeg blog toe… Het volgende scherm verschijnt dan:

Bilbo Blogger, nieuwe site toevoegen

Voor mijn persoonlijke WordPress site, was het een kwestie van invullen van de URL (http://www.janstedehouder.nl), de gebruikersnaam en het wachtwoord. Met een klik op Automatisch Configureren werden de instellingen van de site herkend.

Het was een kwestie van minuten en het eerste artikel met behulp van deze editor was een feit. Dit ging ook snel omdat ik al gebruik maakte van Scribefire voor het aanleveren van berichten en ik de website al had ingesteld voor het gebruiken van een externe editor. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, ga dan naar het Dashboard van de WordPress site. Onder Instellingen -> Schrijven moet je dan een vinkje zetten bij de regel “WordPress, Movable Type, MetaWeblog en Blogger XML-RPC publishing protocols inschakelen”.

Voor mij was het daarna de vraag of Bilbo Blogger ook samen kan werken met Joomla 1.5. Joomla heeft ondersteuning voor XMLRPC. Het antwoord was ja, maar het vereist iets meer stappen dan bij WordPress.

Biblio Blogger en Joomla

Op de eerste plaats moet Joomla geschikt worden gemaakt voor het gebruik van een externe editor. Ga hiervoor naar Website -> Algemene instellingen. Op het tabblad Systeem moeten we het vakje ‘ja’ aanvinken bij “Web services inschakelen”. Vervolgens gaan we naar Extensies -> Pluginbeheer. Ga op zoek naar de regel “XML-RPC – metaWeblog API” en activeer deze. Als we op de regel klikken komen we bij de mogelijke instellingen van de plugin, zoals de standaard categorie, het instellen van “Lees verder” en of het artikel wel/niet op de voorpagina geplaatst mag worden.

Zodra dit is afgehandeld kunnen we in Bilbo Blogger via Blog -> Voeg blog toe… de Joomla site toevoegen. De automatische herkenning verloopt hier nog niet ideaal. Het noodzakelijke bestand voor Bilbo Blogger staat in http://domeinnaam/xmlrpc/, maar dat wordt niet direct gevonden. Bij het invoegen van de URL kwam het voor mij neer op http://www.opensourcelearning.info/xmlrpc/index.php alvorens de site werd herkend. Daarna was het plaatsen van een nieuw artikel geen probleem meer.

Er zijn wel wat verschillen met de combinatie Bilbo Blogger – WordPress. Voor Joomla worden de categorieën niet herkend en ben je gebonden aan de standaard categorie. Een ander verschil is de preview functie van Bilbo Blogger. Voor de WordPress site wordt de template wel binnengehaald (Haal blog stijl op) en gebruikt, voor de Joomla site werkt dat (nog) niet.

Ophalen stijl via Bilbo Blogger

Algehele indruk

Ik ben prettig verrast door Bilbo Blogger. Het programma is voor mij compleet. Je schrijft de tekst in een WYSIWYG editor en kunt via tabbladen naar de HTML weergave en de Preview weergave. Het toevoegen van snelkoppelingen en afbeeldingen vereist geen kennis van HTML, al is bij afbeeldingen wel noodzakelijk handmatig de hoogte en breedte in te voeren. Historische artikelen zijn zichtbaar in het paneel en het aantal instelopties is -voor een KDE gebaseerd programma- verrassend beperkt en daardoor overzichtelijk.

Bilbo Blogger is pas een paar dagen geleden op mijn radar gekomen maar het heeft al een vaste plek verworven op mijn desktop. Kudos voor de ontwikkelaars.

Update: Ik kwam er achter dat het voor Joomla noodzakelijk is de MetaWeblog API of de MovableType API nog te installeren. Deze zijn op te halen bij de Joomla extensions website.

2 comments to Bilbo Blogger met WordPress en Joomla

 • I don’t know many things about Joomla MetaWeblog implementation, but setting Api to MovableType may help you about categories!

 • admin

  Hi Mehrdad,

  First, congratulations on creating such wonderful software. I am a stickler for first impressions from an endusers’ perspective and Bilbo Blogger passed that test with flying colors.

  Thanks for the suggestion, I will look into it and update the article accordingly.

  Keep up the good work 😉

  Regards

  Jan Stedehouder

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.