Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

De volgende stap voor de Open Trends nieuwsselectie

Sommige gewoonten slijten moeizaam. Zo bijt ik nog steeds mijn nagels (ondanks pogingen van Agnes om daar iets aan te veranderen). Twee jaar geleden begon ik met bijhouden van meerdere nieuwsbronnen als onderdeel van het redactiewerk voor Livre en later -voor een korte periode- voor de nieuwsbrief van Media Update. Ik heb daarna een paar keer geprobeerd een wekelijkse nieuwsbrief uit te geven met daarin een duiding van het belangrijkste nieuws in het open domein, maar dat was om praktische redenen lastig vol te houden. En ik wilde ook weer op een andere manier met het schrijfwerk verder. Maar het bijhouden van nieuwsbronnen ging rustig verder. De combinatie van Google Reader, de Reader2Twitter-dienst en de hashtag #opentrends maakte het mogelijk via mijn Twitteraccount een selectie van nieuwsberichten de digitale wereld in te sturen. Dat is goed vol te houden (en de positieve reacties helpen daar zeker bij ūüėČ ). Maar het kan wel beter, overzichtelijker.

Met ingang van vandaag (7 september) verschijnt iedere dag, om 16.00 uur, een overzicht van geselecteerde nieuwsberichten. Dat gaat (bijna) automatisch. Ik selecteer de berichten in Google Reader (via de optie Delen) en éénmaal per dag verzamelt een plugin alle berichten en maakt er een artikel van. Dat artikel verschijnt niet op de voorpagina van mijn website, omdat anders de meer inhoudelijke berichten snel van de voorpagina verdwijnen. Ze zijn wel te vinden onder de categorie Open Trends. Voor wie gebruik maakt van een feedaggregator, er is een aparte RSS-feed.

De Reader2Twitter-dienst stuurde alle gedeelde artikelen naar mijn persoonlijke Twitteraccount (@janstedehouder), maar dat gaat veranderen. Inmiddels is een nieuw account actief: @open_trends (via Twitter) en @opentrends (via Identi.ca). De komende dagen worden de berichten van de Open Trends nieuwsselectie nog naar twee Twitteraccounts gestuurd, zodat iedereen dit dat wil @open_trends kan gaan volgen. Uiterlijk 13 september aanstaande verwijder ik de koppeling van Google Reader naar mijn persoonlijke account.

Het voordeel is dat de nieuwsselectie wat overzichtelijker gepresenteerd wordt. Wie het realtime wil volgen kan terecht op Twitter en wie éénmaal per dag een overzicht wil zien van het belangrijkste nieuws op het gebied van open source, open standaarden, open data, open innovatie, open overheid, open content, digitale burgerrechten en digitale geletterdheid krijgt dat gepresenteerd in één mooi artikel. En, vergeet niet, het gaat om een selectie van het nieuws dat gedurende dag via honderden nieuwsbronnen binnen is gekomen. Dat ik het bericht selecteer wil niet zeggen dat ik de inhoud ervan onderschrijf.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.