Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Training PR & Communicatie voor FOSS-organisaties?

De oproep van NLUUG heeft me (opnieuw) aan het denken gebracht over de promotie van open source en open standaarden in Nederland. De afgelopen twee jaar heb ik voor een aantal FOSS-organisaties en evenementen persberichten geschreven en heb ik -zeker toen Frits de Jong ik nog voor Livre zorg droegen- heel wat communicatie-uitingen voorbij zien komen. De behoefte aan goede PR & Communicatie is er gewoon, evenals de noodzaak om ‘open’ goed op de kaart te houden in Nederland.

‎Het einde van het actieplan Nederland Open in Verbinding is in zicht en ik heb niet direct het idee dat we vervolgens vanuit de overheid nieuwe impulsen mogen verwachten. Het programmabureau zelf kiest voor 2011 zeker niet voor een open ambitie, maar voor een veilige ambtelijke insteek. De communicatiestrategie van NOiV zou ik so wie so niet als voorbeeld voor FOSS-organisaties kiezen: fotoboeken, huppelende kinderen in het weiland, zonnebloemen, weinig substantie. Wat is er wel nodig?

De behoefte de NLUUG signaleert staat niet op zichzelf. Als FOSS-organisatie doe je heel goed werk, wil je graag nieuwe groepen bereiken (wat ook wel nodig is), maar lukt het gewoon niet om jouw verhaal via de juiste kanalen bij die groepen te krijgen. Goede PR is ook een vak apart, maar het is ook een ‘kunstje’ wat te leren is.

Ik zou graag willen dat ik meer tijd had om bijvoorbeeld zelf NLUUG bij te springen. Vorig jaar heb ik een aantal artikelen geschreven in de aanloop naar een van hun conferenties. Bij Livre deed ik hetzelfde voor Codeyard en ik zou dat zo weer doen. Maar de beschikbare tijd is beperkt. Misschien is een andere oplossing mogelijk. Ik denk dan aan twee mogelijkheden.

Het eerste is het organiseren van een training PR & Communicatie voor FOSS-organisaties (en dan bedoel ik de stichtingen, verenigingen, of clubs zonder rechtspersoon) in het eerste kwartaal van 2011 (eerder lukt mij niet). Ik denk dan aan een praktische training gericht op het maximaal gebruik maken van gratis mogelijkheden om je eigen verhaal naar voren te brengen en dat zo goed mogelijk te doen. In het verleden heb ik mediatrainingen gegeven en ik heb ook wat andere mogelijke trainers in gedachten. Wat mij betreft hoeft dat niets te kosten. In samenwerking met bestaande organisaties moet het toch mogelijk zijn een locatie te vinden die voor iedereen geschikt is.

Het tweede bouwt hier op door. Misschien is het mogelijk een groepje mensen bij elkaar te krijgen en te houden die voor meerdere FOSS-organisaties hand- en spandiensten verlenen op het gebied van PR & Communicatie. Onze eigen nieuwsdienst zullen we maar zeggen. Dan bundel je gelijk het netwerk van contacten richting de media en de politiek, maar ook de vaardigheid bij het ontwerpen en schrijven van het juiste promotiemateriaal.

Of het tweede ervan komt weet ik niet, maar als je belangstelling hebt voor een training PR & Communicatie, laat het me dan even weten (janstedehouder AT gmail). Bij voldoende belangstelling (en dan denk ik aan minimaal tien personen) dan wil ik dat wel organiseren.

5 comments to Training PR & Communicatie voor FOSS-organisaties?

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.