Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Jehovah's Getuigen in Bulgarije aangevallen

Ik weet niet wat ik schokkender vind. De constatering dat in een lidstaat van de Europese Unie, Bulgarije, klaarblijkelijk groepen rondlopen die de ruimte hebben om een plaats van aanbidding te overvallen en de mensen die daar samenkomen te mishandelen. Of het opvallende gegeven dat de media klaarblijkelijk of vanaf het begin van de aanval aanwezig waren, dan wel heel snel over de beelden van/door de daders kon beschikken. Het filmpje over de aanval op een Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen in Bulgarije is verschrikkelijk om te zien, te meer als je beseft dat de aanval plaatsvond op 17 april, de dag dat wij stil stonden bij de dood van Jezus Christus. De video staat hier onder.

Update: Er is nog een tweede filmpje, vanuit een breder (filmisch) perspectief.

Update 2 : Dit is een derde verslag. Daarop zie je ook de broeders en zusters die onder politebewaking verder moeten

Update 3: In dit filmpje zie je dat de politie de daders wel op afstand houdt, maar ze verder niet arresteert.

Update 4: Een verslag met een ruwe vertaling van de gesproken tekst. Onvoorstelbaar.

Update 5: De organisatoren van de betoging geven aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de mishandeling en vernieling, maar dat hooligans verantwoordelijk waren. Dat houdt hen niet tegen om vervolgens wel direct te pleiten voor het verbieden van Jehovah’s Getuigen in Bulgarije. Per slot van rekening is het de schuld van de Getuigen dat mensen zo agressief op hen reageren. (Wat je toch niet minder dan als een krankjorume uitspraak kan betitelen).

The attackers were football hooligans, VMRO explains in the letter, stating that the party intended to stage a peaceful protest. However, it warns that accidents like this may follow if the Jehovah Witnesses are not banned.

“If the state does not take measures against the untraditional and dangerous religions, clashes like this in Burgas will continue to happen. The citizens will react on their own when they see that the state is idle,” VMRO says.

Link naar artikel

Meer informatie over deze ‘gezellige’ partij op Wikipedia.

Update 6: Het Wachttorengenootschap heeft via JW Media een persbericht uitgebracht over de aanval op de Koninkrijkszaal in Bulgarije. Vijf broeders moesten voor behandeling aan verwondingen naar het ziekenhuis. De politie reageerde traag op de melding. De betrokken politieke partij is al eerder actief geweest tegen Jehovah’s Getuigen:

Representatives of the political party VMRO have disrupted the peaceful meetings of Jehovah’s Witnesses on several occasions in the past and have repeatedly used the media to circulate defamatory lies about the Witnesses. Criminal complaints against this political party have been filed on numerous occasions, but the attacks have continued. Now, the international community is watching to see how the authorities of the Bulgarian government will react to these lawless and criminal acts.

Update 7: De VMRO heeft al aangekondigd dat op 1 mei aanstaande opnieuw een demonstratie zal worden gehouden bij een Koninkrijkszaal, ditmaal in de hoofdstad Sofia. Daarnaast wil de partij dat de Belastingdienst gaat onderzoeken hoe Jehovah’s Getuigen hun plaatsen van aanbidding financieren. De broeders hebben daar al op gereageerd door in hun persconferentie te wijzen op de vrijwillige bijdragen.

Ter achtergrond, voor niet-Getuigen: Jehovah’s Getuigen kennen geen regeling voor verplichte afdrachten (zoals tienden) noch collecten tijdens hun bijeenkomsten, maar een regeling voor vrijwillige bijdragen. In iedere Koninkrijkszaal staat een bus voor deze vrijwillige bijdrage, over het algemeen ergens achter in de zaal, vrij onopvallend. Uit deze bijdragen worden de lopende kosten voor het gebruik van de ruimte betaald, maar ook de aanschaf, renovatie of nieuwbouw van Koninkrijkszalen.

Update 8: Dit heb ik gemist in een eerder bericht, maar de broeders geven aan deze kwestie aanhangig te maken bij het Europese Hof voor de Mensenrechten en de Openbaar aanklager in Bulgarije.

Update 9: De VMRO heeft aangekondigd dat in mei demonstraties worden georganiseerd in Sofia, Plovdiv en Asenovgrad.

Ter informatie voor degenen die hier via een internetzoekopdracht terecht zijn gekomen: Je bent terecht gekomen op de persoonlijke website van Jan Stedehouder. Ik hou mij in het dagelijks leven met verschillende onderwerpen bezig, waaronder technologie en interculturalisatie. Ik ben ook een Jehovah’s Getuige, gedoopt in 1994. Op dit moment dien ik in de gemeente Rotterdam-Papiamentoe Zuidwest.

30 comments to Jehovah’s Getuigen in Bulgarije aangevallen

 • rob

  een vreedzaame herdenking van de belangrijkste gebeurtenis tot nu toe,kan alleen maar geinspireerd zijn door een kwade geest
  Jehovah weet wat de mensen zover drijft, hij kent ons hart .
  laat Jehovah als rechtvaardige Schepper oordelen.

 • Graham

  Sprakeloos! ik weet niet wat ik hier over moet zeggen.
  Niet Normaal meer.
  Respecteer mensen! laat hun in hun waarde.
  ik ben zelf ook een getuigen.
  en ik zal aan hun denken in mijn gebeden.

 • G.O.Scholten

  Het laat maar weer zien dat Jezus ook nu in 2011 het zelfde lot zou wachten. Het laat ook zien dat de eu geen echte vrede brengt . Verbaast ? Welnee! We leven immers in de eindtijd,de bijbel zegt houdt U zinnen bij elkaar….. Waar stellen wij ons vertrouwen op de eu of de vn of…. Gods Koninkrijk ? Je moet maar denken ook hierom komt Gods koninkrijk. Heft uw hoofd omhoog.
  En ja laten wij bidden om Jehovah,’s sterke arm.
  En met filmpjes ed nog meer mensen op verkeerde gedachten brengen,sommigen worden er juist door uitgedaagd .

  • Ger

   Dat laatste vind ik ook. Alhoewel het toch niet te vermijden is met het hele internet gebeuren als facebook en dergelijke. Satan weet zijn weg hierin wel te vinden en wij moeten heel waakzaam zijn!!!

  • Misschien begrijp ik het laatste niet goed, maar ben je nu van mening dat ik de video's niet op mijn webpagina had moeten plaatsen? Ik kan aan de bezoekersaantallen en de zoektermen waarmee ze op deze pagina terecht komen zien dat heel wat mensen bewust op zoek zijn naar meer informatie over deze gebeurtenis in Bulgarije. Het lijkt me dan prettiger om ze hier, rustig naast elkaar, te bekijken dan elders.

   • Mike

    Werden de video's van de site verwijderd? Ik zie geen enkele link naar de beelden.

   • Tania

    Hoi Jan ikvond het echt goed dat je iets over onzere gemeente in Burgas geschreven hebt.
    Het was een verscrikelijke avond .
    Nu elke keer als wij vergadering hebben zijn de politie buiten ons te beschermen .onzere kordinetor is gelukig nu uit van de ziekenhuis .En wij hebben latste zaterdag een aanmoedige openbare lezing allen voor onzere gemeente.
    Jehovah heeft ons beshermed en niemand van VMRO is binnen de zaal gekomen .
    Ik ben zelfs Bulgaars en ik ben in Nederland gedopt .
    Tania

 • Wil

  Is goed gedaan hoor Jan.
  En weet je wat ik dacht!! Door wie zijn die jongens, want dat waren het, betaald??????????

 • marc

  Je kunt wel een aantal lessen leren hieruit:
  1e Dit gaan wij waarschijnlijk allemaal meemaken
  2e let op hoe kalm ze toch nog blijven? zou iemand iets terug hebben gedaan dan hadden ze de hele menigte op ze

  we zullen toch voorwerpen van haat worden, en jehovah zegt wie zal ik vinden als ik terugkom? Beeld je in dat jezelf daar was en dat je wist dat ze het weer gaan doen zou jij nog naar de zaal gaan is je geloof zo sterk, stel je voor je kind werdt daar neergemept hoe zou je reageren? iedereen wordt geteisterd met andere problemen hoofdzaak hier is dat er gelukkig geen zwaargewonden zijn.
  Probleem is dat ze de zaal hebben kunnen vinden vanwege de speciale actie in verband met de gedachtenisviering. iedereen staat trouwens op film.

  hoofdzaak wij verwachten dit gelukkig, dat is het enige wat hun niet weten dat we in zekere zin voorbereid zijn.

  • Johan Lysens

   Het is erg om te zien dat mensen nog steeds tot zo een barbaarse handelwijze in staat zijn…
   Ik hoorde leugens vertellen over de getuigen en hun intenties, ik zag geweld en ik zag hoe mensen gevoelloos en zonder geweten anders mensen schade berokkenden. Dit is een bevestiging hetgeen in de bijbel is voorzegt… Ik hoop dat de broeders en zusters pal kunnen staan voor de kuiperijen van de duivel… want dat is wat ik heb gezien.

   JL (Bilzen)

 • joop

  vraagje:

  ik kan nergens de reden vinden voor dit onbeheerste geweld tegen
  een groep vreedzame getuigen die het loskoopoffer willen gaan
  herdenken…….wat is de aanleiding??
  verder hoop ik dat het goed gaat met de brs en zrs
  en dat ze zeker niet het geloof opgeven!!

  • Als we de VMRO moeten geloven, dan is de aanleiding gelegen in het sektarische karakter van de Getuigen zelf (zie filmpje bij update 4). In hun optiek zijn 'gewone burgers' boos, bezorgd en bang en dus lokken wij het geweld zelf uit. Een krankzinnig argument, ik weet het, maar het wordt helaas vaker gebruikt. De VMRO heeft een nationalistische politieke agenda en zoals de geschiedenis leert is het dan makkelijk om een zondebok te hebben.

 • Apers Noe

  dat heeft mij alleen maar aangemoedigt om toch eens te luisteren als die mensen aan mijn deur komen en ze en ze binnen te laten

  • roomse priester

   bij mij komen die mensen regelmatig en ik vind ze heel vriendelijk en zeer intersant om naar te luisteren

 • z is de letter

  Ik heb op verscheidene websites (van verschillende landen) de comments gelezen en alleen op Nederlandse websites vind ik commentaar die niet absurd en onmenselijk zijn.
  Als een allochtoon kan ik trots zijn dat ik in zo'n maatschappij mag opgroeien.

 • Andre

  Hallo Jan,

  Tragisch dat zoiets gebeurt, jammer…..

  André Trapman
  Gemeente Vlissingen

 • jolanda

  Hallo Jan, in dat laatste stukje waar je het erover hebt dat de gewone burgers boos bezorgd en bang zijn. Moest ik denken aan lukas 21:25 t/m 28 dat de natien radeloos van angst worden. De beelden zijn afschuwelijk om te zien. Maar laat het ons motiveren ons hoofd omhoog te houden. om nog sterker in de schoenen te staan. En laten we in gebed aan hun denken.

 • linne

  in een woord verschrikkelijk voor de broeders en zusters daar wat zullen die angstig zijn geweest .
  en meer dan respect voor die broeders die hun broeders en zusters in de koninkrijks zaal beschermde ,maar wij weten net als de broeders daar dat jehovah ons zal beschermen en belonen voor onze standvastigheid bij onze beproevingen.
  we weten ook dat we voorwerpen van haat zullen zijn in deze laatste dagen.
  broeders en zuster daar we bidden voor jullie daar en natuurlijk voor iedere broeder en zuster die temaken heeft met vervolginen.

  een zuster uit een gemeente in leeuwarden…

 • tania

  mijn gelievde broeders en zusters ,
  dit was een verscrikelijke avond ,ik was voor de tweede vergadering met mijn kinderen gekomen , er was geen duur ,blood op de groend en vies ..
  Nu elke keer als wij vergadering hebben zijn de politie buiten ons te beschermen .onzere kordinetor is gelukig nu uit van de ziekenhuis .En wij hebben latste zaterdag een aanmoedige openbare lezing allen voor onzere gemeente.
  Jehovah heeft ons beshermed en niemand van VMRO is binnen de zaal gekomen .
  Ik ben zelfs Bulgaars en ik ben in Nederland gedopt .
  Tania

 • geen

  met stromheid geslagen hoorde ik het gruwelijke nieuws op de actie vanmorgen._de mensen zijn radeloos en denken als ze ons uit de weg ruimen dat het probleem is opgelost._weer een bewijs dat de bijbel de waarheid spreekt. gelukkig kunnen wij op Jehovah vertrouwen en hij zal ons nooit in de steek laten. dicht bij elkaar blijven we hebben elkaar hard nodig. het duurt niet lang meer dan zal de vervolging werelwijd zijn.__een zuster uit de gemeente Schagen

 • zuster

  Verschrikkelijk wat hier is gebeurt, gelukkig zijn ze wel buiten gebleven. De filmpjes laten wel duidelijk het verschil zien zoals je ook in Maleachi 3:18 kunt lezen. We leven echt in de laatste dagen.
  Een zuster uit de gemeente Oosterhout

 • w stroot

  we zijn blij dat jehovah ons helpt in moeilijke tijden , en dat ze ons niet als groep kunnen laten verdwijnen, want voorbeeld: Adolf Hitler heeft dat ook al eens geprobeerd in de concentratiekampen maar het is hem niet gelukt.
  gr br uit gemeente Almelo

  • Eduardo

   Broeders en zusters, waarom verbaast staan?? Wat verwachten wij? Jezus zei dat zoals zij mij hebben vervolgd, zo zullen zij U ook vervolgen. Maar binnenkort zal Jehovah en Zijn Zoon Jezus tegen deze goddeloze wereld strijden, met inbegrip van degenen die ons vervolgen. De vraag: WIE O WIE ZAL HEN BESCHERMEN tegen Jehovah en Zijn Zoon????

 • Antonio

  Hoe meer vervolgingen, hoe sterker wij worden, hoe meer liefde wij gaan tonen voor onze Schepper Jehovah en Zijn Zoon Jezus Christeu. Niets en niemand zal ons tegenhouden om onze bediening te stoppen. Dus zoals het koninkslied zegt: DUS VOORWAARTS GETUIGEN GODS HOUDT DAN GOEDE MOED, VERTEL WIJD EN ZIJD DAT NU HEEL BINNENKORT, RIJKE KONINKSZEGEN ONS DEEL WORDT.

 • sam

  Toen ik die beelden zag, kreeg ik tranen in mijn ogen… Zo verschrikkelijk!
  Ik ben zelf ook een getuigen & ben er fier op. Maar wij zullen ons niet laten doen ze, dit laten we best aan Jehovah over.

 • Wilko

  (Mattheüs 24:22) 22 Indien die dagen trouwens niet werden verkort, zou geen vlees worden gered; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen worden verkort.

  gelukkig voor onze broeders en zusters daar, zullen de dagen verkort worden. Laten we hopen dat de laatste dag er bijna is en tot die tijd standvastig blijven en realiseren dat wij kritieke tijden hebben die moeilijk door te komen zijn
  Almere/Waterwijk

 • Johan

  Het einde is werkelijk heel nabij. Je ziet het aan de onstabiele elementen van de maatschappij. De daden van mensen zoals hier gebeurt is in Bulgarije, notabene op de Gedachtenisviering. Goed om te zien dat onze br rustig bleven en niet in gevecht gingen.
  Jehovah zegt toch; Aan mij is de wraak, ik wil vergelden. Natuurlijk hopen we dat nog veel mensen berouw tonen en zich bij ons aansluiten.
  Aan de dag van Jehovah kan niemand ontkomen, want Ezechiel zegt toch; zij zullen moeten weten dat IK JEHOVAH ben!!!
  Dus br en zr, we blijven voorwaarts gaan in deze moeilijke eindtijd, want Jehovah en Jezus zijn met ons!!!
  WE zullen nooit opgeven, nee nooit. We blijven Jehovah trouw al kost ons dat ons leven. GODS KONINKRIJK KOMT!!!!!!
  afz; een br uit Gorredijk.

 • Voor mij altijd een aanmoedigende texst is spreuken 27:11 wees wijs mijn zoon en verheug mijn hart opdat ik een antwoord kan geven aan hem die mij hoont. En ik zal mijn broeders en zusters blijfen gedenken in gebed.

  Een broeder uit bolsward

 • Anita H.

  ZIEK is het enige wat in me opkomt. Ik ben zelf geen geuitge maar heb familieleden die dit wel zijn. Laat iedereen in hun waarde. En als je de foldertjes niet wilt lezen gooi ze dan weg. Kom niet met onzin aanzetten dat je gehersen spoelt wordt. Je hebt zelf een keuze. Dit zijn gewoon een stel los geslagen idioten die erop los willen rossen.

  Sick i have no other words for it

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.