Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Vijf manieren om een stageplaats op voorhand te verknallen

Het wordt de komende jaren niet gezellig in welzijnsland. De lokale overheden moeten fors bezuinigen en alles wat maar ‘sociaal’, ‘cultureel’ of ‘welzijn’ heet kan rekenen op scherpe afname van de budgetten. Dat betekent minder activiteiten, minder projecten en minder medewerkers die nodig zijn. Er komen mensen op straat te staan. Kortom, als je nu als MBO-er of HBO-er in een opleiding voor de welzijnssector zit dan kijk je aan tegen een gure arbeidsmarkt met een enorme concurrentie van recent ontslagen welzijnswerkers. Het aantal mogelijke stageplaatsen neemt met het afnemen van de activiteiten en projecten natuurlijk ook fors af, waardoor je zelfs goed je best moet doen om aan een onbetaalde stageplaats te komen. Zonder stage geen diploma. Ik heb in 2011 al weer tientallen e-mailtjes ontvangen gehad van MBO- en HBO-leerlingen en een fors deel daarvan was echt om te huilen. Mijn contacten met de docenten maken duidelijk dat de leerlingen wel leren hoe ze moeten solliciteren, maar dat in de praktijk niet altijd toepassen. Zucht! Dames en heren sollicitanten, bij deze de vijf belangrijkste manieren om een stageplaats op voorhand te verknallen, de vijf snelste manieren om je e-mail met sollicitatie in de prullenbak te laten belanden.

1. Gebruik vooral een e-mailadres dat het goed doet bij je vrienden

Per slot van rekening wil je geen goede indruk bij je toekomstige werkgever achterlaten. Een e-mailadres als knettergek-wijf@live.com, sexy-hottie-with-great-ass-2178@hotmail.com en feijenoordfannutjuuuuuuu@gmail.com zijn prima binnenkomers. De adressen zijn raar genoeg om niet door de spamfilters van het bedrijf afgevangen te worden en ze trekken gelijk de aandacht. Je vrienden vinden jouw e-mailadres fantastisch en daar gaat het om. Trouwens, je hebt toch alle recht om zelf te bepalen welk e-mailadres je wilt gebruiken!

2. Houd de opleiding die je volgt goed voor je

Werkgevers hebben natuurlijk geen ruk te doen en zitten met smart te wachten tot ze eindelijk iemand hebben die bij hun stage wil lopen. Ze mogen al blij zijn dat jij de moeite neemt je beschikbaar te stellen voor die onbetaalde stageplek. Als ze meer over je willen weten, dan gaan ze maar Googlen of zoiets. Dan zien ze vanzelf wel of je nu op MBO-2 niveau een stage zoekt of op HBO-4 niveau. Trouwens, op de site van de school staat ook alle informatie over de duur en omvang van de stage en wat jij in die periode moet gaan doen. Een werkgever die dat niet even zelf kan uitzoeken…. pfffrrrttt, lutsers. Wat je natuurlijk ook kunt doen is je opleiding een beetje pimpen. Zeg dat je met een MBO-4 opleiding bezig bent, terwijl nog op MBO-2 zit. Laat die werkgever dan maar zorgen voor een erkenning als officiële leerwerkplek voor dat niveau.

3. Stuur ook vooral geen CV mee

Werkgevers hebben misschien geen ruk te doen, maar jij hebt het hartstikke druk. Met al dat hangen en pingen wil je wel efficiënt solliciteren. Een eerste mail met: “Hoi, hebben jullie nog stageplaatsen?” moet toch genoeg zijn? Jij moet als werkgever maar even aangeven of die stageplaatsen er zijn en dan wil jij wel de moeite nemen voor een echte brief met CV. Weet je wat een moeite het kost om zo’n CV direct als bijlage mee te sturen! Dat gaat echt niet via je Blackberry of iPhone.

4. Let zeker niet op je Nederlands

Jij bent veel meer een hands-on type, meer doen dan schrijven, zeg maar. Je wil ook vooral duidelijk maken dat je schijt hebt aan conventies zoals een normale aanhef, beleefdheidsvormen, normale zinnen of woorden die je zelf hebt geschreven. Met Control-C, Control-V kun je zo stukken brief van anderen kopiëren, toch?

5. Noem de werkgever een [vul maar in] als hij moeilijk begint te doen over punt 1 tot en met 4

Echt, je hebt van die werkgevers….. Die gaan een partij moeilijk zitten doen over dat e-mailadres en de korte brief zonder CV in beroerd Nederlands. Die zijn echt compleet de link met de realiteit kwijt, dat gaat echt helemaal nergens over. Dat moet je ze ook vooral duidelijk maken. In plaats van alsnog een fatsoenlijke brief met CV te sturen voor die stageplek, moet je vooral uitgebreid uitleggen waarom die werkgever niet snapt hoe jij denkt en doet. Daar zit ‘ie op te wachten en heeft ‘ie alle tijd voor.

De mazzel, we pingen nog wel!

4 comments to Vijf manieren om een stageplaats op voorhand te verknallen

  • Rik

    Hou="Houd" 😉 (2e punt)

      • fiuutje

        ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.