Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Op naar het tiende boek

Nu het derde boek over Ubuntu (Snel aan de slag met Ubuntu) bij drukker ligt, begint het schrijversbloed weer te kriebelen. Het is deze periode weliswaar erg druk op andere terreinen, maar ik kan ook niet lang zonder een volgend schrijfproject. Alles bij elkaar ben ik sinds 2006 met negen boeken bezig geweest: drie titels over Ubuntu (in totaal vijf boeken), twee keer redacteur en schrijver van het Open Source Jaarboek, het lesboek over open source en open standaarden van Holland Open en een eigen boekje over open source en open source standaarden. Vorig jaar ben ik begonnen aan het boek Open Barrières, maar door verschillende omstandigheden vlotte het werk niet echt. Het is nu ook niet de bedoeling om Open Barrières weer op te pakken. Met mijn tiende boek sla ik een nieuwe weg in. Zonder daarbij de stevige en veilige fundamenten van open source te verlaten.

Als ik eerlijk ben heb ik dit najaar helemaal geen tijd om een compleet boek te schrijven. Mijn pastorale werk krijgt de absolute prioriteit. Maar het is ook niet nodig om in één keer een compleet boek op te leveren. Dat was vroeger zo, maar nu toch niet meer. Het tiende boek wordt in delen geschreven en uitgebracht. Ieder deel komt als e-book beschikbaar, waarbij de nieuwe hoofdstukken aan het bestaande boek worden toegevoegd. Ik speel met de gedachte om bij iedere aanvulling de prijs van het e-book iets hoger te maken, maar de aanvullingen gratis beschikbaar te stellen aan degenen die het boek al hebben gekocht. Hoe sneller iemand het boek koopt, des te goedkoper is hij/zij aan het eind van de rit uit. Qua licentie maak ik gebruik van de door Mathieu Paapst ontwikkelde Time switch licentie. Goed, genoeg over de vorm. Hoe zit het met de inhoud? Waar gaat het boek straks over?

Kort gezegd gaat het boek over het snijvlak van business trends, technologische ontwikkelingen en digitaal burgerschap. Een voorbeeld van dit snijvlak was het essay over sociale media in het grensland van de vrijheid van meningsuiting. In dat essay stond ik stil bij het vervagen van de grens tussen privé, persoonlijk en zakelijk (geen fout, een bewuste keuze om deze drie te onderscheiden. Het boek maakt straks wel duidelijk waarom 😉 ). Sociale media zijn slechts één voorbeeld van interferentie op die vager wordende grens. Maar wat denk je van Het Nieuwe Werken, personal branding, ‘Bring your own device’, ‘consumerization of IT’, om maar wat onderwerpen te noemen dit straks aan bod komen. 

Ik ga dit snijvlak bekijken door drie prisma’s: digitale geletterdheid, vrije cultuur en neo-luddisme. Waarom deze prisma’s en wat maken ze ons duidelijk over de relatie mens-technologie? Hoe helpen ze ons als digitale burgers beter toegerust te zijn voor het omgaan met de volgende generatie business trends en technologische ontwikkelingen? Wat betekent het voor de relatie van de digitale burgers met zijn/haar e-overheid? Welke verantwoordelijkheden hebben bestuurders, directeuren, managers, burgers en werknemers in dit krachtenveld? Hoe pakken we als samenleving de kansen en uitdagingen van de digitale wereld nu eens een keertje goed op?

Het boek gaat organisch groeien. Op HCC! Digital en het NGI-congres geef ik dit najaar presentaties waarbij ik stil sta bij de prisma’s, het snijvlak en de vragen. Of ik dan al meer antwoorden heb? Kom gerust langs om dat te weten te komen. :-)

1 comment to Op naar het tiende boek

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.