Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Basiscursus Ubuntu 'bevroren'

Een maand geleden is de Basiscursus Ubuntu 12.04 (en verder) verschenen. Het was de derde uitgave van de Basiscursus Ubuntu. Vorig jaar schreven Frits de Jong en ik Snel aan de slag met Ubuntu. En, wat verder terug in de tijd, is Probleemloos overstappen op Linux uitgebracht, eerst samen met Dennis Leeuw, daarna met Gijs van der Poel. Al met al ben ik zes jaar bezig geweest met het schrijven over Ubuntu en heb ik de ontwikkeling van Ubuntu op de voet kunnen volgen.

glory-to-the-russian-cosmonauts

Probleemloos overstappen op Linux brak in 2007 met een traditie in het schrijven van boeken over Linux. Destijds was het normaal om pas ergens halverwege, of later, in een boek over Linux te weten te komen dat er ook een grafische interface mogelijk was. De boeken waren meer geschreven voor ervaren techneuten en nauwelijks voor nieuwsgierige Windows gebruikers. Het kostte ook even wat moeite om de uitgever Academic Service te overtuigen dat we een boek moesten schrijven met een compleet andere invalshoek, namelijk beginnen bij de grafische werkervaring en vandaar de diepte in gaan. Probleemloos overstappen op Linux werd een succes, verkocht goed genoeg voor een herdruk en later een heruitgave. En ik was een schrijver geworden.

De bijbehorende website werd gestart ter ondersteuning van de Basiscursus Ubuntu 10.04 en Snel aan de slag met Ubuntu. Het was een mogelijkheid om over onderwerpen te schrijven tijdens het samenstellen van de boeken of artikelen te publiceren over onderwerpen die we niet in de boeken kwijt konden. Het is prettig te zien dat, tot op de dag van vandaag, die artikelen nog een hoop bezoekers trekken. Het bijhouden en actualiseren van de artikelen is een hoop werk en langzaam maar zeker begon dat te botsen met mijn andere werkzaamheden.

Daar komt bij dat Ubuntu in de afgelopen twee jaar behoorlijk is veranderd, en niet alleen Ubuntu. Met name op het gebied van de grafische werkomgeving zijn de veranderingen fors geweest met de komst van Gnome 3, Unity en de pogingen om het oude Gnome 2 te vernieuwen en in de lucht te houden. Het is er niet eenvoudiger op geworden en de verschillende omgevingen zijn nog volop in ontwikkeling met alle nadelen die daarbij horen. Bij het schrijven van de Basiscursus Ubuntu 12.04 drong zich iets te vaak de vraag op of deze versie van Ubuntu nog wel geschikt is voor echt beginnende gebruikers (zijnde de doelgroep van de Basiscursus). Ik denk dat Gijs en ik erin zijn geslaagd om rond de beperkingen heen te schrijven, maar de vraag is blijven hangen.

Het zou mogelijk zijn om via de website te blijven schrijven over de ontwikkelingen van Ubuntu (en de afgeleiden), over de verschillende grafische werkomgevingen en deze toegankelijk te maken voor beginnende gebruikers. Mits ik daar de tijd voor zou hebben. Nou ja, tijd kun je maken, het is een kwestie van prioriteren. En dan speelt mee dat ik inmiddels zes jaar schrijf over Ubuntu. Voor 2013 staan een aantal andere schrijfprojecten op stapel, boeken die ik nu echt eerst wil schrijven. Ik heb een miniboekje in de planning staan over Zorin OS (een afgeleide van Ubuntu), maar dat is het dan wel wat Ubuntugerelateerd schrijven betreft.

Kortom, de website Basiscursus Ubuntu gaat de komende periode de vrieskist in. De voorpagina is al statisch gemaakt. Ergens in het eerste kwartaal van 2013 verschijnt via deze site het miniboekje over Zorin OS. Daarna zal het even stil blijven. Persoonlijk denk ik dat een actualisering van de boeken pas wenselijk is bij de vrijgave van Ubuntu 14.04, de volgende LTS-vrijgave. Wil je op de hoogte blijven van mijn andere boeken? Volg dan de updates op deze site.

Uiteraard bedank ik iedereen die op de een of andere manier een bijdrage heeft geleverd aan de website, de artikelen en de boeken. Het was een mooie tijd met stimulerende samenwerking met een hoop mensen.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.