Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Speeltijd: Windows 8, PCBSD, Zorin OS, Kubuntu

Nu de nabije toekomst even vrij is van deadlines voor nieuwe publicaties heb ik wat tijd om te spelen. Ik ben begonnen met het schrijven van artikelen, en later boeken, omdat ik wat structuur wilde aanbrengen in het spelen met software en besturingssystemen. Tegenwoordig heb ik daar minder tijd voor. Het grote voordeel is dat ik niet iedere zes maanden mijn Windowsbak opnieuw hoef te installeren. In het verleden draaide ik Windows compleet in de soep door het installeren, testen en verwijderen van tientallen programma’s. Later, met Ubuntu, was het overigens niet veel beter, want dat werd trager en trager door de grote hoeveelheid applicaties en door elkaar lopen van grafische werkomgevingen.

Anyway, deze periode is het wat rustiger en ik maak daar goed gebruik van. Windows 8, PCBSD, Zorin OS en Kubuntu worden eens goed onder de loep genomen. Ja, als open source enthousiasteling ben ik ook aan de slag gegaan met Windows 8. Dat ik geen Microsofthater ben mag, denk ik, genoegzaam bekend zijn. Ik hoef Windows niet te haten om Ubuntu en andere distributies prachtig te vinden. Ik ben nu eerder geïnteresseerd in waar Microsoft technisch mee bezig is met Windows 8 (met de nieuwe op HTML5-gebaseerde interface), Office 365 en Azure. Het doet mij er niet zo heel veel toe of Windows 8 het nieuwe Vista wordt, ik vind de drastische verandering fascinerend. Windows 8 staat op een aparte testbak en mijn eerste ervaringen zijn niet negatief. Je moet even wennen aan de combinatie van Metro UI en de klassieke omgeving. Ik ben nog niet kapot van de applicaties in de Windows store. De ontwikkelaars moeten duidelijk nog wennen aan de nieuwe interface. Windows 8 is work-in-progress, maar dat zijn we in de open source wereld wel gewend ;-). En is het echt zoveel anders dan wat Canonical met Unity aan het doen is (technisch en functioneel gezien dan)?

PCBSD is een oude bekende. Een aantal jaar geleden heb ik er uitvoerig over geschreven. De ontwikkeling is -gelukkig- verder gegaan en PCBSD biedt een solide, op FreeBSD gebaseerde desktop met een eenvoudige manier om nieuwe software te installeren. Een oud probleem is helaas gebleven: de beperkte ondersteuning voor wifi. Ik mag weer gaan pielen om de draadloze verbinding van de laptop in de lucht te krijgen. Los van dit probleem blijf ik PCBSD in het oog houden als een mogelijk, reëel alternatief voor een zakelijke open source desktop.

Met Zorin OS en Kubuntu blijft het spelen ook in de veilige omgeving van Ubuntu. Over Zorin OS zal ik de komende weken meer schrijven via een nieuwe website. Kubuntu draait nu op mijn netbookje en ik ben erg gecharmeerd van de specifieke interface. Dit artikel is geschreven in Blogilo, een specifiek programmaatje dat makkelijk communiceert met verschillende blog-engines. Of ik verder gelukkig blijf met KDE zal de tijd moeten uitwijzen, maar het levert hoe dan ook leuke speeltijd op.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.