Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Wat is de levenscyclus van jouw sociale media data?

Deze vraag kwam op in het artikel Why I’m Quitting Instagram. Ryan Block legde uit waarom hij stopte met Facebook en Instagram. Het had minder te maken met de (voortdurende) privacyperikelen rond Facebook en de recente rel rond Instagram, maar meer met -wat ik maar even noem- de levenscyclus van onze sociale media data. Het ging over onze persoonlijke gegevens die we ‘ooit’ online hebben achtergelaten bij een of andere hippe dienst, al dan niet met de nodige voorzichtigheid qua privacy-instellingen. Block noemt het voorbeeld van Friendster dat inmiddels een paar keer van eigenaar is gewisseld met bijbehorende (door)verkoop van onze informatie. De oorspronkelijke dienst Friendster is van karakter veranderd. Wat doet/kan het nieuwe bedrijf met onze gegevens van vroeger?

Naar aanleiding hiervan ben ik eens gaan nadenken over waar ik de loop der internetjaren gegevens heb achtergelaten, te beginnen bij BBS en usenet, via de verschillende sociale media naar vandaag toe. Goed, over het algemeen was ik me redelijk bewust van de duurzaamheid van wat ik online plaatste dus ik verwacht niet veel materiaal waarvoor ik me nu hoef te schamen. De meeste diensten heb ik vroeg of laat achter me gelaten zonder me veel zorgen te maken over de levenscyclus van mijn data. Maar hoe verstandig was/is dat? En stel dat ik er destijds (of nu) voor had gekozen om mijn account actief te verwijderen, hoeveel zekerheid had/heb ik dan dat een toekomstige incarnatie van de dienst, in de handen van een nieuwe eigenaar, echt geen toegang heeft tot mijn verwijderde gegevens? Ik ga er veiligheidshalve van uit dat de nieuwe eigenaar (twee, drie incarnaties verder) precies kan lezen wat ik vandaag online heb gezet. Wat betekent dit voor mijn risico-inschatting bij het gebruik van de hippe dienst van morgen? Gaat het recht om vergeten te worden daar verandering in aanbrengen?

Het lijkt me verstandig om de levenscyclus van sociale media data mee te nemen in mijn volgende boek.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.