Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Inlezen


Het nieuwe jaar is goed begonnen, voor mij dan. De eerste stukken tekst voor het e-bookje over Zorin OS zijn geschreven. Zorin OS is bekend terrein. De grote uitdaging is het spelen met inhoud en vormgeving om er een mooi e-book van te maken. Daarnaast ben ik begonnen met verzamelen van bronmaterialen voor het boek Understanding the Technology Barrier (nog wel even een goede Nederlandse titel bedenken). En dat is het echt leuke werk voor de komende maanden.

Ik besef dat in de afgelopen twee, drie jaar met het onderwerp bezig ben geweest en zo nu en dan stukjes heb geschreven die naar dit boek vooruit wezen. Vorige week heb ik de tijd genomen mijn boekenkast op orde te brengen. Na de verhuizing was alles redelijk willekeurig op de planken terecht gekomen, dus enige ordening was wel wenselijk. Ik merkte hoeveel boeken ik had aangeschaft die de fundamenten moeten leveren voor de theorievorming, voor de modellen die de basis vormen voor UTB. De komende weken, maanden zal ik daar meer over schrijven, over de lessen die uit de verschillende boeken zijn getrokken en hoe dat bijdraagt aan het centrale model onder UTB.

Het aantal newsfeeds dat ik in de gaten hou over huidige en toekomstige technologietrends groeit in hoog tempo. Google Reader blijft een prachtig hulpmiddel om het geheel overzichtelijk en beheersbaar te houden, met Evernote als erg geduldig opslagmedium. De newsfeeds zijn een snelstromende rivier, vol met zooi dat niet echt bruikbaar is maar soms verwijst naar andere bronnen die meer dan de moeite waard zijn. In het verleden riep ik dat een historicus twee dingen goed kan: vanuit weinig bronnen een mooi verhaal bouwen en vanuit een overvloed aan bronnen net het juiste weten te vinden. Goed, dat laatste lijkt inmiddels wel te kloppen.

De volgende stap wordt het verzamelen van wetenschappelijk onderzoek, onderzoek met een hoog wc-eend gehalte, whitepapers en ander meer beschouwend/ destillerend materiaal. Gezien de onderwerpen die in UTB aan bod komen, gaat deze stap een enorme bak documenten opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over het multimediale materiaal dat online te vinden is.

Voor UTB wil ik, evenals bij het BYOD boek, gesprekken voeren met mensen die interessante invalshoeken hebben op de verschillende onderwerpen. Maar dat komt later pas. Voor nu is het vooral inlezen. Heerlijk!

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.