Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Door de mist van een 'writer's block'

Ergens had ik op dit tijdstip graag een stevige outline willen hebben van ‘Technology Barrier’, het boek dat ik wil schrijven over digitale geletterdheid (of liever het tekort aan…), over ons gebruik van en begrip over technologie. Maar ja, tegen een ‘writer’s block’ valt niet veel te doen. Ik krijg in deze periode weinig op papier of online. Een echt probleem is het ook niet. Het nieuwe boek is geen ‘aangenomen werk’ en ik kan de tijd nemen om het onderwerp te laten rijpen.

Dat ik niks op papier zet betekent niet dat ik ondertussen niet druk bezig ben met het onderwerp. Mijn Evernote-account heeft een aparte map met ruim duizend artikelen over uiteenlopende onderwerpen die in het boek op de een of andere manier aan bod gaan komen. Een deel van het boek gaat over de technologietrends die de komende jaren binnen handbereik van grotere groepen mensen gaan komen, of al komen. Denk hierbij aan trends als het ‘internet of things’, quantified self, e-health, big data, singularity, private clouds, consumerization of it, et cetera, et cetera. Vorige week kwam de KNAW met haar advies over digitale geletterdheid en dat is natuurlijk iets dat gelijk mijn belangstelling trok. Op mijn radarscherm zie rapporten, beleidsvoornemens, luchtballonnetjes en wc-eend rapportages die prima passen bij het centrale thema van het boek. Het is allemaal boeiend leesmateriaal dat -los van het boek- goed van pas komt voor andere werkzaamheden in deze periode.

Het uiteindelijke doel is om ‘Technology Barrier’ in het Engels uit te brengen, als een boek in eigen beheer met een ‘digital first’-uitgave. Voor nu kies ik er wel voor om de onderliggende artikelen en beschouwingen in het Nederlands te publiceren. De aanpak is te vergelijken met het schrijfproces voor het boek Bring your own device waar een groot deel van de ruwe content al online stond voordat het boek werd uitgebracht. Ik geloof dat de afbeeldingen die ik op de site heb geplaatst hun weg hebben gevonden naar talloze presentaties en scripties over het BYOD-fenomeen :-).

De artikelen verschijnen op een aparte website. Ik ga nog wat stoeien met de vormgeving, maar voel je vast vrij om de site toe te voegen aan je rss-feedreader.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.