Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Ben jij bang voor nieuwe technologie?

“Jongere bang voor mobiel bankieren” kopte de Spits vanmorgen. De generatie die haar hele hebben en houwen op het internet plaatst en zonder – zo lijkt het soms – enige gêne het eigen gedrag en dat van anderen vastlegt op Youtube trekt de veiligheid van mobiel bankieren in twijfel. Alleen de 65+-ers vinden het nog enger. Terechte angst of niet? Dit was echter niet het enige bericht dat vandaag op mijn radarscherm kwam waarbij de vraag: “Ben jij bang voor nieuwe technologie?” te rechtvaardigen is.

no cellphones

Wat te denken van het artikel over het Amerikaanse bedrijf Citizen dat de gezondheid van haar medewerkers hoog op de agenda heeft staan. Daar kunnen we toch niets op tegen hebben? Totdat je beseft dat het bedrijf tools uit Quantified Self gaat gebruiken. Leg maar vast hoeveel je werkelijk beweegt, hoeveel en wat je eet, et cetera et cetera. Vervolgens worden die gegevens gedeeld met het bedrijf, uiteraard met het doel een maatwerkprogramma voor jou samen te stellen. Een strak plan of een onverantwoorde schending van de privacy van jou als medewerker?

Voor alle duidelijkheid, al dat ‘gedoe’ over privacy staat het maken van gezonde winsten alleen maar in de weg. Dat lijkt tenminste de boodschap te zijn van de lobbyisten die in dit Wall Street Journal-artikel worden besproken.  Maatregelen die de privacy van medewerkers beschermen botsen met de belangen van investeerders…. en dat moeten we niet willen, toch? Via de sociale media kunnen medewerkers van bedrijven de beurskoersen positief en negatief beïnvloeden dus maximale transparantie is een waarborg voor stabiele en gezonde financiële markten. Daar hebben we ook echt behoefte aan, net als aan bankiers met een moreel kompas waarvan de naald niet naar de eigen portemonnee wijst.

De vraag: “Ben jij bang voor nieuwe technologie?” staat niet voor niets op mijn netvlies. Al heb ik besloten om zo’n beetje de rest van 2013 tot ‘sabbatical’ te verheffen, ik moest afgelopen weekend toch even aan de bak voor de uitgever. We zijn in gesprek over het volgende boek en dan is een outline wel handig. Indien we tot een vergelijk kunnen komen, dan moet het boek eind 2013 verschijnen en dan moet het binnenkort in de catalogus voor de boekhandel staan. Anyway, de afgelopen dagen heb ik mijn gedachten over ‘technology barriers’ weten te structureren. De drie bovengenoemde verhalen legitimeren mijns inziens een solide publicatie over digitale geletterdheid, technologietrends en individuele verantwoordelijkheid. Wordt vervolgd, zeg ik maar.

Overigens was het niet allemaal angst en wantrouwen dat vandaag op mijn radarscherm verdween. Het artikel: “Durex creates vibrating underwear you can control via smartphone apps” zet je gedachten toch op een geheel ander spoor. Als we binnenkort iemand opeens zien glimlachen na het raadplegen van de smartphone, kunnen we ons afvragen: “Was het een leuk bericht of is het ondergoed op een hogere trilstand gezet?”.

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.