Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Boos vanwege NSA en Prism? Mooi, en wat gaan we nu doen?

De storm over het grootschalig afluisteren van ons dataverkeer via bedrijven als Google,Yahoo en Microsoft zal nog wel een paar dagen woeden. De zogenaamde Safe Harbour-bepaling blijkt toch niet zo ‘safe’ te zijn, al kon je je überhaupt afvragen of aan deze zelfcertificering enige harde garanties ontleend mochten worden. En als je maar over een beetje historisch besef beschikt en de berichtgeving over het ‘internet’ en veiligheidsdiensten hebt gevolgd, dan kan het bestaan van een programma als Prism weinig verrassend zijn geweest. Een aantal maanden geleden vertelde de FBI al dat voor hen het ontwikkelen van de capaciteit om real-time versleutelde communicatie (lees Skype en versleutelde mail en chat) af te kunnen luisteren een speerpunt was voor 2013. Ergo, de rest was al gerealiseerd. De adviezen om nu met handige plugins ons dataverkeer te versleutelen zijn hiermee ook gelijk in een nieuwe context geplaatst.

Anyway, ‘we’ zijn boos, verontwaardigd, bla bla bla. Het grote tegenargument is ook al gepresenteerd: terrorisme is erg, en ja, terrorisme bestrijden kan niet zonder fundamentele digitale burgerrechten te beschermen. Volgens mij gebruiken landen als Iran en China soortgelijke argumenten om het vrije verkeer via het internet aan banden te leggen, maar dat terzijde. Terrorisme is erg, terrorisme is verschrikkelijk, terrorisme is een aanval op onze ‘way of life’, een aanval op onze fundamentele vrijheden en dus …

De vraag is nu: “Hoe boos ben je werkelijk?”.

Ben je boos genoeg om als soevereine overheid te zeggen: “En nu is het genoeg!” om vervolgens de betreffende bedrijven snoeihard uit te sluiten van het leveren van producten en diensten aan Nederlandse overheden, bedrijven, organisaties en burgers? Dus, geen iPhones meer, geen iPad scholen, geen Windows, geen Office 2013 of Office 365, geen Google apps, geen Google +, geen Bing, geen Yahoo search. Dus, een compleet verbod op het afnemen van clouddiensten die maar op enige manier aan de Verenigde Staten gelinkt zijn.

Ben je boos genoeg om te kappen met het gebruiken van Android smartphones, iTunes, Outlook.com, Facebook en zo’n alle populaire sociale media? Ben je boos genoeg om eindelijk eens wat basale digitale vaardigheden aan te leren voor het hosten van een eigen mailserver, het inrichten van een eigen Open VPN server, om niet een gratis dienst te gebruiken omdat ‘het zo handig is’.

Kortom, zijn we met zijn allen boos genoeg om onze digitale soevereiniteit terug te pakken en met hand en tand te verdedigen, net zoals de mariniers in de meidagen van 1940 de Nederlandse soevereiniteit in Rotterdam verdedigden. Ja, ik weet het, uiteindelijk moesten ook die mariniers de wapens neerleggen, na het platgooien van het centrum van Rotterdam. Nou, en?

"Wild Eye", the Souvenir King

1 comment to Boos vanwege NSA en Prism? Mooi, en wat gaan we nu doen?

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.