Hypeocratie

Uitgesteld

Een blanke, in een gekleurde wereld

Uitgesteld

Schrijfprojecten in 2014


Het is best lastig om na de schrijfpauze het momentum voor Hypeocratie weer te pakken te krijgen. Ik kan de nieuwsbronnen gelukkig goed bijhouden, de Evernote-mappen met knipsels lopen aardig vol met achtergrondartikelen en studies. Zelf vind ik het interessant om te kijken wat zich afspeelt in de schaduw van de hele Prism-discussie. Daardoor liep ik tegen het artikel “Surveillance, privacy and history” aan. In dat artikel wordt een parallel getrokken met het debat over privacy versus (staats-)veiligheid en het briefgeheim in 1844. Altijd prettig om een gezond stukje historisch perspectief te vinden. Het debat had destijds, evenals nu helaas, nauwelijks een impact op het gebruik van kwetsbare communicatiediensten. Gemak wint het klaarblijkelijk van het meer ethische begrip “privacy”.

Ik moet ook zeggen, dat -zodra je een beetje buiten het felle licht van de Prism-discussie stapt- het heel veel mensen erg weinig kan schelen. “Wat heb je te verbergen dan?”, of, “Je kan het toch niet tegenhouden”, afgewisseld met “Mij kan het zoveel schelen dat ze in mijn bestanden neuzen”. Voor Hypeocratie vind ik deze onverschilligheid wel fascinerend. Waarom leggen ‘we’ ons klaarblijkelijk zo makkelijk neer bij het graaien van buitenlandse opsporingsdiensten? Waarom kiezen we liever een gratis app in ruil voor een ongelimiteerde toegang tot onze adres- en agendagegevens in plaats van voor een betaalde app met meer waarborgen? Waarom hebben er nauwelijks problemen mee om onze verkeersgegevens van onze mobiele telefoon over te dragen in ruil voor een bijna insignificante materiële beloning?

Tegelijkertijd moet ik oppassen dat de Prism-discussie niet te veel invloed krijgt op Hypeocratie. Het is een interessante casus, maar ook niet meer dan dat.

Terug naar Media Update

Het werk voor Hypeocratie wordt een beetje vlotgetrokken omdat ik sinds een paar weken voor de Media Update nieuwsbrief schrijf. Dat heb ik een aantal jaar geleden ook gedaan. De nieuwsbrief komt driemaal per week uit. Ik schrijf wekelijks een aantal artikelen over de onderwerpen die ik voor Hypeocratie al in de gaten hou.

Het format van Media Update dwingt me weer eens tot het schrijven van zeer compacte en strak geschreven artikeltjes, van 150 tot 200 woorden, ongeacht het onderwerp. Dat geeft gelijk een focus voor Hypeocratie. Zodra ik de routine voor de nieuwsbrief te pakken heb, schrijf ik er artikelen voor Hypeocratie achteraan.

Nieuw boek: Digital Basics

Hans Sleurink, de hoofdredacteur van Media Update, en ik gaan in 2014 samen aan de slag voor het boek Digital Basics. Hans vertelt meer over het nieuwe boek op de komende T-DOSE conferentie. Maar we gaan in Digital Basics aan de slag met de vraag welke fundamentele bijdrage ICT, en technologie in bredere zin, levert aan de ontwikkeling van een Europese samenleving, waar we het moeten plaatsen in de veel langer en breder doorlopende historische, culturele en filosofische ontwikkelingen binnen Europa. Wat is de relatie van technologie tot onze beschaving?

Hans en ik stoeien regelmatig over dit soort vragen. Het wordt tijd om de antwoorden eens vast te leggen in een publicatie die moet bijdragen aan verdiept bewustzijn over wat technologie wel en niet vermag in het Europa van de 21e eeuw.

Nieuw boek: Basiscursus Scribus, Inkscape en GIMP

Naast het beschouwende werk voor Hypeocratie en Digital Basics komt in 2014 gelukkig ook een nieuw praktisch gericht boek uit. Voor Academic Service schrijf ik de Basiscursus Scribus, Inkscape en GIMP. Oftewel, een praktische handleiding om eens (veel) meer te doen met documenten en presentaties. Hoe kom je van een stuk tekst en een collectie afbeeldingen tot een professioneel uitziende, hoogwaardige digitale publicatie? Met behulp van Scribus (DTP), Sigil (ePub editor), Inkscape (vectortekeningen) en GIMP (fotobewerker) is dat prima te doen, en dat zonder het bijbehorende prijskaartje van InDesign, Illustrator en Photoshop.

Deze Basiscursus wordt een leuk project. Bij het schrijven van de boeken over Ubuntu hadden we al het gevoel dat we eigenlijk te weinig ruimte hadden om goed op de open source applicaties in te gaan. We konden een eerste aanzet geven, maar dat was het dan ook. Nu heb ik de mogelijkheid te laten zien wat je met Scribus, Sigil, Inkscape en GIMP kunt doen, op een integrale manier, gericht op het maken van e-boeken, leermaterialen, nieuwsbrieven, et cetera.

Ik ben toch echt wel een schrijver

Alles bij elkaar staat er weer een hoop in de steigers. Ik vind het leuk om te schrijven, zowel voor mijzelf als ‘in opdracht’. Er is weinig ruimte voor andere projecten in 2014, maar dat is niet erg. Deze schrijver kan zijn hart ophalen. :-)

Reageren is niet meer mogelijk..

Fragmenten

"Fragmenten" is mijn persoonlijke website, de plek waar ik schrijf over de projecten en thema's waar ik bij betrokken ben, de boeken waar ik aan werk. In mijn leven probeer ik vast te houden aan wat in Psalmen 34:12 staat: "Wie is de man die lust heeft in het leven, die genoeg dagen liefheeft om het goede te zien?". Of het nu gaat om open ICT, digitale geletterdheid, interculturalisatie, of geloof en spiritualiteit, ik wil er mee bezig zijn om het goede te zien. Dat vereist soms, vaak wellicht, een scherp doordringen tot de kern van de zaak, een kritische beschouwing, het wegblazen van stof en slingers.